Vlinderhof Berkel en Rodenrijs

Hoe Greenworks bijdroeg aan winst in een duurzame prijsvraag

In Berkel en Rodenrijs is een super duurzame wijk gebouwd. Vlinderhof, zoals de wijk van 17 woningen heet, is een gezamenlijke ontwikkeling van Zondag ontwikkeling B.V. en Van der Lecq en Droogers. Alle woningen zijn Nul op de Meter, onder andere door de toepassing van zeer goede isolatie, warmte-koude-opslag in de bodem en zonnepanelen. Met behulp van ons Greenworks- concept paste Van der Lecq en Droogers bovendien veel duurzame materialen toe. Hier vertelt Jan Droogers over het project en zijn veranderde visie op duurzaamheid.

We pasten vloerverwarming toe en triple beglazing, en kozen FAMILIEBEDRIJF voor heel zwaar geïsoleerde dakplaten. Maar we

Als je hem een paar jaar geleden had verteld dat hij nu met zijn bedrijf 17 Nul op de Meter woningen heeft gebouwd, dan had Jan Droogers je waarschijnlijk niet geloofd. “Raab Karcher kwam al een paar jaar langs met een duurzaamheidsmap onder de arm, maar eerlijk gezegd was ik altijd nog wat sceptisch. Hoewel wij in 2008 als een van de eerste bouwers al een vrijstaande woning maakten met een warmtepompinstallatie, met toen zelfs nog vijf boringen onder de woning, was de gedachte: de bouw moet echt een omslag maken en makkelijk is dat niet. Moeten wij hierin als relatief klein bedrijf, in de seriematige bouw, dan wel willen pionieren? Laat de branche hier eerst maar eens meer ervaring in opdoen…”.

Omslagpunt

Jan zijn kijk op duurzaamheid was dus wat aarzelend, maar wat hij zich niet realiseerde, is dat hij in 2017 ook al 62% duurzame materialen inkocht bij Raab Karcher. En toen lag het landelijk gemiddelde nog maar op 38%. Hij was dus al een stuk duurzamer bezig dan hij zelf dacht.

Zijn terughoudendheid ten opzichte van duurzaam bouwen veranderde toen er een prijsvraag voorbij kwam van de gemeente Lansingerland. Het doel: 17 woningen heel duurzaam bouwen. “Toen dacht ik: oké, stoppen we onze kop in het zand of accepteren we dat de tijd verandert en gaan we met de tijd mee?” Jan koos voor het laatste. De teams van Van der Lecq en Droogers en Zondag Ontwikkeling stopten veel tijd in een gedegen plan van aanpak. Ook Raab Karcher werd hier als vaste leverancier bij betrokken voor advies over duurzame bouw- en installatiematerialen. We gingen in die fase van het maken van het plan meerdere keren met elkaar om de tafel en brachten gezamenlijk een bezoek aan de Greenworks Academy in Apeldoorn. Daar staat een groot aantal standaard details uitgewerkt, zodat we konden laten zien hoe het er in de praktijk uitziet en hoe het werkt.

 

Punten door Greenworks

Jan: “We waren er echt op gebrand om die duurzaamheidspunten binnen te halen. Elke woning kreeg een bron onder de woning voor warmte-koude-opslag in de bodem, gecombineerd met een warmtepomp. We pasten vloerverwarming toe en triple beglazing, en kozen voor heel zwaar geïsoleerde dakplaten. Maar wekozen bijvoorbeeld ook voor een gevelsteen van 7 cm, want dat brengt minder grondstofgebruik en minder transport met zich mee en is bovendien lichter voor de metselaar.”

“Het advies van Raab Karcher hierin was waardevol en we konden al onze keuzes voor duurzame materialen ook goed beargumenteren, omdat we in ons plan van aanpak een-op-een productbladen toevoegden van Greenworks. Hierop staat per materiaal wat de milieuscore is. Raab Karcher besteedde hier door de jaren heen veel tijd aan en nu leverde dat ons in die prijsvraag punten op. De selectiecommissie was daar zeer van gecharmeerd.”

Van 1ste paal tot laatste dakpan

Van der Lecq en Droogers en Zondag ontwikkeling wonnen de prijsvraag en in februari 2019 startte de bouw van de woningen in de wijk Vlinderhof. Het bedrijf maakt altijd veel foto’s tijdens projecten, waardoor op de website goed gevolgd kan worden hoe dat bouwproces verliep. “Wij vinden dat leuk, maar de bewoners zeker ook. Zo kunnen zij goed zien hoe ver we zijn.” In maart 2020 zijn de woningen opgeleverd.

Extra trots

Van der Lecq en Droogers komt al decennia bij Raab Karcher. “We kennen de mensen die er zitten al zo lang, ze zijn altijd behulpzaam en vriendelijk. En als ik bij Raab Karcher materialen bestel weet ik dat er altijd materialen beschikbaar zijn waar een Greenworks label aan hangt. Net zoals ze weten dat als ik hout bestel, dat altijd hout moet zijn met een FSC® keurmerk.” Raab Karcher is FSC®-gecertificeerd (FSC® C009417).

Terugkijkend op de bouw van de wijk Vlinderhof zegt Jan nu: “Ik was lange tijd afwachtend in duurzaam bouwen, maar ben nu extra trots dat we een Nul op de Meter-project op onze naam hebben staan. Trots ben ik ook op de samenwerking. Op ons team en het team van Zondag Ontwikkeling en op de samenwerking met Raab Karcher. Duurzaam bouwen is de toekomst en we zijn een ervaring rijker. Het is heel interessant en leerzaam. Sowieso is het bijzonder om, als je klaar bent, de straat uit te lopen en achterom te kijken. Daar staat dan die sporthal, school of die wijk die je samen hebt gemaakt. Dat geeft altijd een heel goed gevoel.”

Foto’s van het project