Reinbouw Zutphen

Duurzame, circulaire woningen met een materiaalpaspoort:
Reinbouw realiseerde het met Greenworks

Het klinkt in eerste instantie misschien niet ingewikkeld; een woning voorzien van een materiaalpaspoort. Het is een kwestie van goed bijhouden welke materialen worden gebruikt bij de bouw van de woning, alles opschrijven en klaar. Zo simpel is het alleen niet. Het doel van zo’n materiaalpaspoort is dat alle materialen later – aan het einde van de levensduur van de woning – opnieuw gebruikt kunnen worden. Volgens Reinbouw is dit waar de bouw naartoe gaat en vormen woningen en gebouwen “de grondstofbanken van de toekomst”. Daarvoor zijn wel veel gegevens nodig van de materialen en de fabrikanten ‘moeten’ ze terug willen nemen voor hergebruik. Het lukte Reinbouw om dit te realiseren op een project in Zutphen. De hechte samenwerking met Greenworks speelde daarin een cruciale rol. Het verhaal van dit project is inspirerend. U leest het hier.

Familiebedrijf Reinbouw heeft een rijke geschiedenis, het bedrijf bestaat al bijna 70 jaar en bewoog zich door de jaren heen van een focus op bouwen, naar een brede oriëntatie met een eigen makelaarskantoor en installatiebedrijf, weer terug naar de focus: bouwen. De kracht van Reinbouw: als ontwikkelende aannemer spreekt zij de taal van de opdrachtgever (projectontwikkelaars) en door haar ruime ervaring weet zij heel goed hoe mensen willen wonen.

Partnerschap met Madaster

Reinbouw is continu scherp op nieuwe ontwikkelingen in de markt. “We zijn altijd aan het rondkijken”, vertelt commercieel directeur Antoinette Wilmot, als we haar samen met haar collega Roor de Gans spreken. “We willen een flexibel bouwbedrijf blijven en oriënteren ons continu op wat er om ons heen gebeurt. Dus ook op het vlak van duurzaamheid. Bijblijven is cruciaal.”

Zo kwam het dat Reinbouw in 2019 een partnerschap aanging met Madaster; het kadaster voor materialen. “Gebouwen zijn de grondstofbanken van de toekomst, dus we moeten ons in de branche heel bewust zijn van de materialen die we gebruiken, inzichtelijk maken welke materialen in een gebouw zitten en met elkaar nadenken over het geschikt maken van die materialen voor hergebruik.”

Greenworks sluit 100% aan op circulariteit

Al snel kwam er voor Reinbouw een kans voorbij om dit concreet toe te passen op een project. De gemeente Zutphen schreef een tender uit voor de bouw van 14 ‘schone en slimme’ woningen. Circulariteit is daarbij een belangrijk thema.

Roor de Gans, conceptontwikkelaar bij Reinbouw: “We werken al jaren samen met Raab Karcher en weten dat zij hier met Greenworks al heel lang mee bezig zijn. Als je over circulariteit praat sluit het verhaal van Greenworks daar 100% op aan. Ze zagen dat jaren terug heel goed aankomen en hebben al die kenmerken van bouwmaterialen die zo belangrijk zijn al in kaart gebracht. Dat heeft grote meerwaarde voor ons. We vroegen meteen aan Raab Karcher om mee te denken.”

Sparringpartners

“Die kennis van duurzaamheid, daar staan ze voor”, vult Antoinette aan. “Raab Karcher is daarmee voor ons een goede sparringpartner. We zijn echt met elkaar gaan kijken hoe je een woning zoveel mogelijk circulair kan vormgeven. En omdat Raab Karcher hier met Greenworks al zo’n voorsprong in heeft, kunnen we erop vertrouwen dat het goed is.”

Hele rijke database met specificaties

Gerhard Hospers van Greenworks weet inmiddels uit ervaring dat de grote kracht van Greenworks zit in de samenwerking. De samenwerking met klanten en leveranciers en zeker ook de samenwerking tussen de bouwmaterialenhandel en installatietechniek. “Binnen Greenworks

beschikken we door de hechte samenwerking met Wasco en Oosterberg over een hele rijke database met heel veel specificaties. We weten exact wat de duurzame materiaal- en productieeigenschappen zijn van materialen. Met die kennis konden we Reinbouw al in de tenderfase goed ondersteunen.”

Meedenken vanaf de tenderfase

Martijn van Buuren, vestigingsleider van Raab Karcher in Arnhem, is daar trots op. “Met een materialenpaspoort breng je als het ware het product in kaart en dat is wat we met Greenworks natuurlijk al jaren doen. We weten waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Of het is gemaakt van hernieuwbare of recyclebare grondstoffen, of er bijzondere milieuwinst is van het product in zijn toepassing, of en hoe het herbruikbaar en recyclebaar is aan het einde van de levenscyclus van een gebouw. We kunnen daarmee dus heel goed adviseren welke materialen voor zo’n circulaire woning goede keuzes zijn. Dat Reinbouw dat ziet en ons in de tenderfase al inschakelt als sparringpartner maakt mij zeker trots. Ze zien de meerwaarde die wij onze klanten willen en kunnen bieden.”

Duurzaamheidspaspoort voor de bewoners

Een zoektocht was het nog steeds. Het is immers een puzzel waarin je allerlei afwegingen maakt: wat is de levensduur, hoe is het gemaakt, hebben we producten waar gerecycled materiaal in zit, wat is de mate van onderhoud, is het demontabel? Bovendien hebben zaken als de prijs, de uitstraling en wet- en regelgeving natuurlijk ook grote invloed op de keuzes die (kunnen) worden gemaakt.

Reinbouw liet het ook niet bij een materialenpaspoort, maar stelde in haar plan richting de gemeente voor om een duurzaamheidspaspoort te maken voor de bewoners.

“Wij kunnen hele duurzame, energieneutrale en circulaire woningen bouwen, maar het stopt daar niet mee. Daarna begint het bij de bewoner. Daarom ontwikkelden we een duurzaamheidspaspoort waarin we met een uitdraai van Madaster aan de bewoners laten zien wat wij hebben gedaan en vervolgens tips geven over wat zij kunnen doen. Door te fietsen naar hun werk, een ecologische tuin aan te leggen of een laadpaal te plaatsen op eigen terrein, kunnen de bewoners punten sparen en cadeaus verdienen. Bijvoorbeeld een vogelhuisje of insectenhotel, of een echte Reinbouwfiets, die gemaakt wordt door de sociale werkplaats in Zutphen. We gaan ook workshops organiseren met een ecologische hovenier bijvoorbeeld. En we houden de punten twee jaar bij.”

Fijne leefomgeving = duurzame leefomgeving

Voor het plan richting de gemeente verdiepte Reinbouw zich bovendien in de geschiedenis van het stuk grond waar de woningen komen; op zoek naar de ziel van die locatie. “Verhalen dragen enorm bij aan hoe mensen hun leefomgeving ervaren. En een duurzame leefomgeving is vooral natuurlijk een hele fijne leefomgeving. We kwamen erachter dat op deze locatie in het verleden veel hop is verbouwd. Dat werd de rode draad bij dit hele project: de hopplant die staat voor schoonheid, ecologie en sociale cohesie. Alle bewoners krijgen ook een pergola met hopplanten in de tuin, en de mogelijkheid om straks samen met de buurtjes een biertje te brouwen.”

Duurzaamheid in de genen

Het wierp allemaal zijn vruchten af. In 2014 won de gemeente Urk de klimaatbokaal van het NMF, waarmee zij de duurzaamste gemeente van Flevoland werd. En de Oranjewijk is nu één van de meest duurzame wijken in Nederland. Het volgende grote project staat ook al in de startblokken. Samen met de partners bouwt de gemeente de komende jaren aan de Zeeheldenwijk, een nieuwe wijk met maar liefst 1.650 super duurzame woningen.

“De opzet die we voor ogen hadden is bijzonder goed geslaagd. Duurzaam bouwen zit nu echt in de genen van onze aannemers en ontwikkelaars.”

Samen staan we sterk

Het zal u niet verbazen dat Reinbouw de tender won en aan de slag mocht voor de gemeente Zutphen. Alle woningen zijn inmiddels verkocht en eind mei start de bouw.

Roor: “We hebben hiermee echt iets in gang gezet. Binnen ons eigen bedrijf, maar ook binnen de branche. Doordat wij samen met Greenworks bij fabrikanten en leveranciers vragen stellen over de recyclebaarheid van hun producten, en of hun producten bijvoorbeeld demontabel zijn, gaan zij hierover nadenken. Als bedrijven staan we samen heel sterk. Samen kunnen we de juiste vragen stellen.”

Antoinette is het daar helemaal mee eens: “We hebben een grote bouwopgave de komende jaren en moeten zorgen dat we het schoner en mooier gaan doen. Stoppen met het uitputten van grondstoffen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Want er verrijzen weliswaar veel woningfabrieken, maar ook dan nog is de productiecapaciteit te laag voor de opgave die we hebben. Ons verenigen dus en samen sparren met de fabrikanten en leveranciers.” Samen staan we sterk Het zal u niet verbazen dat Reinbouw de tender won en aan de slag mocht voor de gemeente Zutphen. Alle woningen zijn inmiddels verkocht en eind mei start de bouw.

Roor: “We hebben hiermee echt iets in gang gezet. Binnen ons eigen bedrijf, maar ook binnen de branche. Doordat wij samen met Greenworks bij fabrikanten en leveranciers vragen stellen over de recyclebaarheid van hun producten, en of hun producten bijvoorbeeld demontabel zijn, gaan zij hierover nadenken. Als bedrijven staan we samen heel sterk. Samen kunnen we de juiste vragen stellen.” Antoinette is het daar helemaal mee eens: “We hebben een grote bouwopgave de komende jaren en moeten zorgen dat we het schoner en mooier gaan doen. Stoppen met het uitputten van grondstoffen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Want er verrijzen weliswaar veel woningfabrieken, maar ook dan nog is de productiecapaciteit te laag voor de opgave die we hebben. Ons verenigen dus en samen sparren met de fabrikanten en leveranciers.”

Foto’s van het project