Eenvoudig aantonen hoe circulair je project is: Van der Steeg deed het met Greenworks

Gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars vragen in hun uitvragen steeds vaker om circulariteit. Maar wat ís eigenlijk een circulair project? Hoe toon je dat aan? Ontwikkelende aannemer Van der Steeg werd precies met die vraag geconfronteerd toen zij door Van Wonen Vastgoedontwikkeling uit Zwolle werd gevraagd om samen 86 nieuwbouwwoningen te ontwikkelen en te bouwen. Van der Steeg riep de hulp in van Greenworks en kwam erachter dat circulariteit heel praktisch kan worden aangetoond. “Als Greenworks er niet was geweest hadden we niet zo’n goed verhaal gehad richting onze opdrachtgever.”

Van der Steeg kent Raab Karcher al lang. “Ter voorbereiding op dit interview heb ik het even nagevraagd,” vertelt technisch projectontwikkelaar bij Van der Steeg Richard Evertze. “De oude heer Ben (de vader van de huidige directie Berend Jan en Anne Van der Steeg) pakte op mijn vraag een map met oude steenleveranties van de plank en de eerste fysieke bon dateert van 1994. Hij vertelde dat de samenwerking begin jaren ’90 echt intensief is geworden. Er was een goede klik tussen de directies. Beide bedrijven vertrouwen echt al jarenlang op elkaar.”

Er is ook nog een mooie anekdote uit die tijd, namelijk dat de directie van Van der Steeg eens aan onze accountmanager vroeg een envelop weg te brengen. ‘Waar rij je langs, kun je dit even afgeven bij het postkantoor?’ Er zat 60.000 gulden in die envelop. Zo goed was die relatie.

En ís. “Dat is de kern van waaruit de familie wil opereren,” aldus Richard. “Vertrouwen, integriteit en steevast relaties vasthouden.”

 

Nieuw project met circulaire ambitie

Je hoort het al, Van der Steeg is een echt familiebedrijf. Gestart als timmerbedrijf voor de oorlog, na de oorlog uitgegroeid tot ontwikkelende aannemer in seriematige en projectmatige bouw. De vierde generatie staat nu aan het roer. Met zo’n 45 medewerkers bouwt Van der Steeg 100 tot 120 eenheden per jaar, woningbouw en zorgvastgoed. Op eigen grond, maar ook in opdracht van woningcorporaties, gemeenten en andere ontwikkelaars.

Zo kwam ook het project Breezicht Noord in Zwolle bij Van der Steeg op het bureau. Richard: “Het gaat hier om de ontwikkeling en bouw van 86 woningen in een nieuwe wijk. Wij hadden al een relatie met Van Wonen Vastgoedontwikkeling en zij vroegen ons om samen ook dit project op te pakken. Wat voor ons alleen wel nieuw was; de vraag om te proberen binnen het project circulair te zijn. De gemeente zou ook proberen circulaire producten toe te passen in de buitenruimte in de wijk.”

 

Wat is precies circulair? En hoe toon je dat aan?

“Ons beeld hierbij was vaag,” vervolgt Richard. “Ga je dan oude materialen uit sloopprojecten halen om die toe te passen in de nieuwbouw? Wat is precies circulair? En hoe toon je dat aan? Er was ook geen extra financiële ruimte, dus hoe zouden we dit kunnen doen? Het was een even zoeken, maar samen met Greenworks vormde zich een concreet antwoord.”

 

Bestaande methodiek inzetten

Van der Steeg kende Greenworks door de lange relatie met Raab Karcher uiteraard al langer. Daar is ook wel weer een leuk verhaal over. Elk jaar reikt Greenworks certificaten uit met daarop het percentage duurzame inkopen. Zo kreeg Berend Jan van der Steeg, de huidige directie, ook een certificaat overhandigd. Toen Berend Jan die week ging fietsen met collega-aannemers, vertelde hij hen over de naar zijn beleving hoge Greenworks-score. Zij gaven alleen allemaal aan dat zij een hoger percentage hadden. Berend Jan meldde zich daarop weer bij Raab Karcher, met de vraag hoe ook hij zijn percentage kon verhogen. Het project Breezicht in Zwolle bood daarvoor een perfecte aanleiding.

 

Gerhard Hospers, manager Greenworks: “Toen Van der Steeg bij ons aanklopte, zijn we samen gaan kijken naar de materialisatie voor dit project en hebben we de toe te passen materialen langs de meetlat van Greenworks gelegd. Je kan zo’n vraagstelling over circulariteit heel ingewikkeld maken, terwijl het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. We hebben met Greenworks al een methodiek om de duurzaamheid van materialen aan te tonen. Daarmee kun je voldoen aan de wensen, zonder dat je je in allerlei bochten moet wringen of het duur moet maken.”

“Want ik zie op projecten ook vaak dat er consultants worden ingevlogen om circulariteit voor elkaar te krijgen en dat het dan toch niet lukt het goed aantoonbaar te maken. Wij houden ervan pragmatisch te denken en heel realistisch te kijken naar wat wel en niet mogelijk is. Je kan wel allemaal extreme dingen gaan beloven, maar hoe ga je dat dan doen? Hoe maak je dan waar wat je belooft?”

 

Aantonen dat wat je doet al heel goed is

Richard: “Van onze oorspronkelijk brainstorm waarbij we dachten oude balken uit sloopprojecten terug te moeten brengen in nieuwbouw, gingen we dankzij Greenworks naar: doe nou gewoon wat je doet en classificeer dat op een juiste wijze.”

Gerhard: “Doorgaans denken bedrijven niet zo specifiek na over materiaalkeuzes, tot iemand concreet die vraag stelt. Greenworks maakt je bewust welke producten je nu al toepast en welke circulaire kenmerken die hebben. Het bestaande assortiment van Van der Steeg was voor een groot deel al goed en groen, met Greenworks kon dat nu ook worden aangetoond.”

 

Pragmatische aanpak

Richard: “We zaten in het project op dat moment in een verkennende fase om de vraag helder te krijgen en aan die toch wel vage ambitie van circulariteit invulling te geven. Want de gemeente had ook niet scherp wat ze nou bedoelde en wilde. We dachten op enig moment zelfs dat die ambitieuze vraag van de gemeente wel over zou waaien. Niets was echter minder waar. De gemeente vroeg ons te bewijzen hoe we de circulaire belofte gingen invullen.”

“Met de presentatie van Greenworks onder de arm gingen we met Van Wonen dat overleg in. We lieten zien dat we actief sturen op materialen met een herleidbare achtergrond. We deden in de basis al veel goede dingen en pasten hier en daar onze keuzes aan. Bijvoorbeeld werken met steenwol in plaats van PIR en kiezen voor een houten accent in de woningen in plaats van zink en staal. We kregen direct in dat overleg akkoord om aan de slag te gaan en er is nu gedurende de uitvoering heel veel vertrouwen in het proces dat erachter zit. Er wordt niet gehandhaafd, want het is een bewezen methodiek. En dat tegen een investering die nihil is ten opzichte van hoe we het hiervoor deden.”

 

Zoektocht vol lessen

Van der Steeg heeft veel geleerd van dit proces en project, vooral ook op het vlak van bewustwording.

Richard: “Vanuit onze eigen motivaties zijn we bij Van der Steeg sowieso heel zuinig op wat ons is gegeven. We willen de aarde niet opgebruiken. We zetten ook gebouwen neer die honderden jaren blijven staan. Dat is op zichzelf al heel duurzaam. Tegelijkertijd zijn wij hier nog lerend in. Grondstoffen worden schaarser, producten duurder, dan ga je hergebruik anders beschouwen. We zijn nu intern met meerdere werkgroepen gestart om ons verder op dit onderwerp te ontwikkelen. Werken met biobased materialen, een materialenpaspoort, dat is de toekomst.”

Gerhard: “Veel bouwbedrijven zijn zoekende: dit is ons casco, is dat toekomstbestendig, wat zet ik er omheen, hoe gaan we installatiearm bouwen? Wij denken hier graag over mee. Om dat soort vragen te vertalen naar praktische oplossingen.”

Richard: “Ik weet ook zeker, als ik ze weer nodig heb, bel ik ze meteen op.”

Foto’s van het project