Koninklijke Oosterberg promoot duurzame en circulaire ledverlichting

Koninklijke Oosterberg promoot duurzame en circulaire ledverlichting
Groothandel Koninklijke Oosterberg vestigt al enige tijd extra aandacht op de verkoop van duurzame en circulaire producten. Hiermee wil het bekende familiebedrijf de omslag naar duurzaam werken in de installatiebranche versnellen. Voor duurzame en circulaire ledverlichting bij bedrijven is hierom een unieke samenwerking aangegaan met Lednovate.

Om welke producten gaat het?
Partner en leverancier Lednovate brengt sinds 2014 eigen ontwerp ledverlichting voor bedrijfshallen en bedrijfsterreinen op de markt. “Mijn compagnon Harm Oude Luttikhuis en ik zijn klein begonnen”, vertelt Guus Arends. “Onze insteek: zorgen voor ledverlichting van goede kwaliteit, bedacht én gefabriceerd in eigen land. We zagen vooral lampen uit Azië waarvan de kwaliteit te wensen overliet. De resultaten van het investeren in ledverlichting vielen bij veel bedrijven tegen en we dachten: dit kunnen wij beter. Onze armaturen onderscheiden zich door de hoge efficiency – dus meer licht per Watt – een constantere lichtkleur en een aanzienlijk langere levensduur. We winnen het echt op kwaliteit en duurzaamheid: onze armaturen gaan twee tot drie keer langer mee dan marktconforme ledverlichting én hoeven niet uit het Verre Oosten te komen. Minder CO2-uitstoot dus. Bovendien zijn onze led-modules in de armaturen makkelijk te upgraden en in de toekomst uit te wisselen voor nieuwere, verbeterde versies.”

Circulaire ledverlichting
In het kader van de Greenworks samenwerking die Oosterberg met Raab Karcher en Wasco is aangegaan, is een Greenworks duurzaamheidslabel aan de ledverlichting verbonden. De Lednovate verlichting scoort hoog door hun lage energieverbruik maar is vooral circulair door een lange gegarandeerde levensduur. De verlichting bestaat uit componenten die eenvoudig klikbaar zijn samengevoegd, wat bij een defect van de onderdelen de verlichting repareerbaar maakt. Repareerbaarheid is al jaren een groot goed in de installatiebranche, dat steeds meer door overheidsbeleid wordt ondersteund. Bij een defect het product niet weggooien maar herstellen en blijven gebruiken!

100% recyclebaar

Bij Lednovate wordt sowieso alles zo duurzaam mogelijk aangepakt. Guus somt op: “We hebben bewust gekozen voor armaturen van 100% aluminium. Dit is niet alleen te recyclen, maar geeft ook een betere koeling, gaat langer mee, zorgt voor een hogere efficiëntie en roest natuurlijk niet zoals metaal. De prijs van aluminium is iets hoger dan van metaal, maar een aluminium armatuur met een coating gaat een leven lang mee. Daarna is het product te upgraden of te recyclen. Uiteindelijk ben je dus goedkoper uit én beter voor het milieu. Ook verpakken we niet elk onderdeel afzonderlijk: we pakken alle armaturen en onderdelen voor een project, al helemaal samengesteld, op een pallet met een laag sealfolie. Veel minder afval dus.”

Erik Spijkerman, directeur marketing bij Koninklijke Oosterberg: “We zijn met het Greenworks label al een aantal jaren bezig met het promoten van duurzame producten. De ledverlichting van Lednovate zijn we vanaf 2020 extra gaan promoten omdat we zichtbaar en aantoonbaar hebben gemaakt op welke wijze de producten duurzaam zijn en bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.”